F.A.Q.

Răspunsuri la întrebări frecvente

Parteneri

Site-uri partenere din întreaga lume

Contact

Contactează-ne pentru mai multe informatii

Clipuri BioNova

Videoclipuri despre piscinele BioNova

Newsletter

Descarcă ultimele noutăți în domeniu (fpd)

Piscine publice

Introducere

Ce este un bazin ce ofera o experienta naturala de inot?

Bazinele ce ofera o experienta naturala sunt piscine si facilitati de agrement multi-functionale, ce ofera o modalitate atractiva de petrecere a timpului liber intr-o zona de relaxare special conceputa pentru grupuri de oameni. Tehnologia clasica bazata pe purificarea pe baza de clor este inlocuita cu un tratament biologic al apei, unde apa este purificata cu ajutorul unui filtru vegetal. Inotul si imbaierea devine posibila fara a mai exista riscul de ochi rosii sau alergii din cauza clorului.

Cum arata un bazin natural?

Posibilitatile de proiectare, in cazul bazinelor naturale, sunt nelimitate. Multe variatii sunt posibile, de la un stil fantezist cu zone proiectate sa imite natura pana la zone geometric proiectate pentru practicarea sporturilor. Principala caracteristica este zona de filtrare ce mentine apa la o calitate apropiata de cea necesara apei de baut, la fel ca un lac alpin.

Functii si tehnologie

O alternativa viabila

Bazinele publice in aer liber sunt o facilitate importanta de petrecere a timpului liber pentru public si se bucura de o mare popularitate. Din cauza bugetelor restranse a numeroase autoritati locale, multe din aceste bazine sunt amentintate cu inchiderea mai ales daca sunt necesare activitati de renovare la acestea. Convertirea la o solutie naturala ofera un avantaj decisiv. Tratarea apei nu necesita instalatii mari si chimicale scumpe – plantele fac aceasta treaba gratuit. Datorita costurilor de intretinere scazute amortizarea costurilor de conversie se face intr-un timp relativ scazut. De asemena, datorita costurilor relativ mici de investitie si functionare, construirea unui bazin natural poate aduce avantaje economice autoritatii locale.

Cum functioneaza?

Un bazin natural functioneaza cu respectarea principiilor ecologice si foloseste puterea biologica de curatare a apelor naturale. Acest tip de piscina este compus din doua parti – zona de utilizare si zona de tratare (piscina de regenerare). Aceste zone sunt separate, deoarece proiectul „cu doua vase” garanteaza o purificare optima a apei. Zona de utilizare include toate zonele ce pot fi accesate de catre vizitatori. Acesta este cel mai bun loc pentru inot, imbaiere, jocuri si distractie. Zona de regenerare include toate zonele care sunt folosite pentru tratarea apei si nu sunt deschise publicului. Natura lucreaza aici pentru a preschimba apele uzate intr-o sursa de apa cristalina. Apa cicula prin bazin prin intermediul unor „caderi de apa” si este circulata in cele mai profunde puncte cu ajutorul pompelor creandu-se astfel un circuit inchis.

Zona de utilizare

Un bazin natural ofera atractii diferite pentru tineri si batrani in termeni de agrement ceea ce face din fiecare vizita o „experienta naturala”. Bazinul de inot reprezinta sectiunea principala in cadrul complexului. Ca o regula, acesta este impartit indoua zone: o zona cu adancime scazuta (0,2 – 1,3 m) si in zona propriu-zisa de inot (cu o adancime de 2 m). Culoare de antrenament si blocuri de scufundare pot fi integrate natural in cadrul bazinului astfel incat sa permita si inotul profesional. Pietrele sau dealurile de scufundare asezate pe perimetrul bazinului sau pe o insula din cadrul complexului pot inlocui clasicele turnuri de scufundare realizate din otel sau beton. O zona separata sau integrata pentru copii mici, in care apa are doar o latime de palma, ofera acestora posibilitatea de a se stropi si juca in apa. O asemenea zona este un mic paradis pentru fiecare copil, unde acestia se pot juca si experimenta cu elementele de apa si pamant. De asemenea datorita apei in continua miscare se adauga o cu totul alta dimensiune experientei copiilor.

Zona de tratare a apei

Un iaz cu regenerare scurta, continand un filtru natural, este piesa centrala in orice sistem. Este compus dintr-un strat biologic filtrant special peste care este o coloana de apa de cel putin 60 cm si in care sunt plante de apa sau mlastina. Filtrul natural furnizeaza o functionalitate excelenta si de asemenea are un aspect deosebit. Se integreaza in sistem ca un punct vizual ce nu este accesibil dar care atrage privirile. Filtrul are doua functii: elimina microorganismele ce se acumuleaza pe suprafata interioara a pietrisului filtrant si care pot fi periculoase iar plantele elimina nutrientii continuti si ii folosesc pentru propria lor dezvoltare. Un compartiment cu un filtru cilindric fin inlatura sedimentele marunte din apa, astfel usurand presiunea de pe filtrul biologic. Deschizaturi special concepute pe marginea bazinului inlatura frunzele, polenul sau lotiunea de bronzat. Astfel elementele externe ce ajung in apa sunt eliminate. In zona automatizata, toate echipamentele si pompele sunt comasate.

Modele de proiectare

Am dezvoltat trei variante diferite pentru proiectare folosind tehnologia BioNova. Aceste variante sunt adaptate la cerinte si conditii prealabile in locatii diferite si pot fi personalizate la locul executiei pentru a se potrivi situatiilor individuale. Diferentele apar mai ales la proiectarea circuitului apei.

Varianta 1: versiunea standard

Acest concept se potriveste in special bazinelor de mici dimensiuni proiectate sub o forma geometrica cat mai simpla. Aici se folosesc 1-2 guri de varsare si deversare ce asigura o circulatie uniforma in bazin. Avantajul acestei metode este ca necesita o investitie mai mica in echipamente tehnologice cea ce se reflecta in costuri de realizare mai mici.

Varianta 2: versiunea complexa

Aceasta punere in aplicare se preteaza bazinelor mai mari si este destinata proiectelor sportive. Pentru aceasta varianta se folosesc numeroase guri de varsare si deversare pentru a se asigura o circulatie optima a volumului mai mare de apa.

Varianta 3: versiunea piscina